Hej på er!

Det hinner knappt bli ljust innan det blir mörkt. Jobbig period det här. Kanska tjyvarna trivs? Det verkar nästan så när jag läser om alla inbrott, mitt på ”ljusa” dagen.

I dag har vi ätit upp sista resterna så i morgon måste jag laga mat.

Träligt.

Vet inte vad jag skall hitta på, fläskpannkaka kanske? Det var länge sedan och jag har både baccon och mjölk hemma.

Hittade kjedja i dag till min ljuskrona, på K Rauta i Arninge. Nu skall jag lirka med gubben så han monterar den. I morgon skall jag hämta lite lingonris att binda runt. Bara några kvistar. Det kommer en bild när jag är klar.

Förr band jag den alltid med enris. Vackert blev det, men om den hängde ovanför matbordet så fick alla en försvarlig dos enrisbarr i håret varje gång de reste sig. Vackert, men eldfängt. Nu har jag inget enris, förr hämtade jag det från Åland varje jul.

Letade ljus som går på batteri och ser levande ut. Fanns på Clas Olsson, men de kortare, 25 cm var slut. Så det blir levande UNDER STRÄNG UPPSIKT.

Köpte några av Lindts goda chokladkulor. Här gäller det att hushålla... vågar inte berätta vad hektopriset är... 

En var till kaffet och en var till dessert...

Ganska så frestande när affären lägger upp ett berg av dem.

I dag blev det en kort promenad. 600 meter, t/r till Byggmax nedanför backen upp till oss. Fast nu har jag gått en massa i Arninge med. Konstigt att jag blir så trött av det...Såg lite ålandsreggade bilar i Arninge. De passar väl på och julhandlar i dag när det är helg och stängt på Åland. Det är ju Finlands självständighetsdag i dag, 101 år har gått, ett tuppfjät historiskt sett. Grattis till mitt gamla hemland! 🇦🇽🇫🇮🥰🥰.

Fick beslut om skattekort för 2019 i dag. Tur man inte är bortglömd. Det står att jag har Helsingfors som hemkommun...!? Inkomstskatteprocenten är 19,75%. Jag uppbar en pension om ...,..euro i år. Läggs nogsamt på min inkomst i det svenska skatteunderlaget. Skattekortet är i kraft tom den 1/2 2019... fattar ingenting. Jag bara betalar när jag får ett inbetalningskort... hittills fastighetsskatt på Björkebo och på stugan.

Men nu får jag en påminnelse om mitt finska signum, eller personnummer som vi säger här. Jag kan aldrig lära mig det finska...det är ju tre siffror och en bokstav.

Tralala...

Jag känner hur det rycker i mina finlandssvenska rötter i dag. 

Synd att jag inte kan se på presidentens bal... brukar vara många tjusiga donnor. Såg att en åländska skall ha klänning med tidningspapper i kjolen. Hoppas ingen tänder eld på henne. Fult var det på bilden, så in i norden. 😝

Fast varför inte? Vår kulturminister hade kakpapper eller vad det var på axlarna på Nobelfesten förra året. 

Det tar sig i modebranschen. 😳😂😂😂. 

Men vad är en bal på slottet?? Förutom alldeles alldeles UNDERBAR...suck

Nej nu skall jag göra i ordning brasan och ta fram vinglas, för jag tänker skåla för Finland i kväll. 

🍾🥂

SKÅÅÅÅL 🇦🇽🇸🇪🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮